ازاینکه پایگاه خبری - تحلیلی- آموزشی سایت اقتصادی ایران را جهت بازدید خود انتخاب نموده اید سپاسگزاری می نمایم. ضمنا"، این سایت،به نشانیهای : http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadi1.ir http://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

خسارات بی توجهی به آبخیزداری:

0

سالانه معادل یک سد کرج به خاطر ورود خاک به سدها از دست می‌رود

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها گفت: هر ساله به دلیل عدم آبخیز داری در بالا دست برخی از سدها، معادل یک سد کرج را با ورود خاک به مخازن سدها از دست می‌دهیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هوشنگ جزیی مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها در نشستی در محل خبرگزاری مهردر پاسخ سوال به خبرنگار خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: ۱۶٫۷ تن در هکتار در کشور فرسایش  خاک داریم و بر اساس آماری که وزارت نیرو اعلام کرده است، سالانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب خاک وارد مخازن سدهای کشور میشود.

وی افزود: وزارت نیرو می‌گوید که آبخیزداری در بالا دست سدها باعث می‌شود که آب به درستی وارد سدها نشود و از طرفی اعلام می‌کند که چون آبخیزداری در بالا دست سدها انجام نشده، باعث ورود خاک به سدهای کشور شده است؛ که این امر خود یک تعارض تفکری است و در یک دستگاه تضاد رویه برنامه ریزی برای سدهای کشور وجود دارد. 

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، ادامه داد: با توجه به اینکه سالانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب خاک وارد سدهای کشور می‌شود در از واقع از حجم نگهداری آب در سدها کاسته می‌شود که این رقم بیشتر از مخزن ۲۰۶ میلیون متر مکعبی سد کرج است و در واقع هر ساله معادل یک سد را از دست می‌دهیم؛ بنابراین باید بالا دست سدها آبخیزداری انجام دهیم.

وی با بیان اینکه کارگروه مشترکی با وزارت نیرو برای مدیریت حوزه‌های بالا دست های کشور داریم، گفت: ۴۲ میلیون هکتار حوزه بالا دست سد های کشور است و بخش از اعتباری که به ما میدهند را صرف آبخیزداری برای کنترل فرسایش خاک  در بالا دست سدهای کشور می‌کنیم.

بیشتر بخوانید

وی اظهارداشت: تصور نادرست هدایت شدهای که به طور معمول در رسانهها مطرح میشود  آن است که خاکی که سیل با خود به شهر آورده از مناطق شیبدار و جنگلها آمده است زیرا درختان جنگل های ما قطع شده است.

جزیی افزود: معادنی که در کشور برداشت از آنها صورت می گیرد، خاک به جای مانده  آنها را در آبراهه ها، دره ها و مسیلهای سیل می‌ریزند، نخاله های ساختمانی نیز چنین سرنوشتی دارند و وقتی یک سیل می‌آید تمام آنها به پایین دست می‌آید.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، گفت:رودخانه های نیز به تناسب شدت بارش رسوب گذاری میکند و گلو لای دارد و به محض اینکه  یک باران شدید می‌آید آن را پایین آورده و وارد شهرها می‌کند که مسئولیت لایروبی آنها بر عهده وزارت نیرو است.

وزارت نیرو منابع مالی آبخیزداری بالادست سدها را به سازمان جنگلها نمی‌دهد

وی در پاسخ به این  سوال خبرنگار خبرگزاری تسنیم که از ۴۲ میلیون حوزه بالا دست رودخانه ها که نیاز به آبخیز داری دارند در چه سطحی این عملیات انجام شده است، گفت:  در مجموع تنها در ۵ میلیون هکتار از بالا دست رودخانه های کشور آبخیز داری انجام شده و در سطوح مابقی  برنامه ریزی شده و بخش‌های نیز دست نخورده است که دلیل آن مشکلات بودجه ای است.

جزیی گفت: از وزارت نیرو باید این سوال را پرسید که طبق قانونی باید بخشی از منابع مالی خود را برای آبخیز داری در بالادست سد ها می‌گذاشت، چرا از این منابع به سازمان جنگلها نمی‌دهند تا عملیات آبخیزداری انجام شود.

اختصاص ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای آبخیزداری در سال جاری

وی درباره وضعیت بودجه آبخیزداری در سال جاری،گفت: در سال جاری با تمام مشکلات اقتصادی که در کشور داشتهایم منابع بخش آبخیزداری افزایش یافته و  از ۱۷۰ میلیاردتومان سال ۹۶ به ۱۵۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

تهران در اولویت آبخیز داری است

این مقام مسئول در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری تسنیم مبنی بر اینکه چه سطوحی برای آبخیزداری در اولیت قرار دارد و اینکه آیا بالادست سدها در اولیت بیشتری قرار دارند یا در نزدیکی شهر ها و روستاها در اولیت اند، گفت: در آبخیز داری چهار نوع اقدام در یک حوزه آبخیز شامل مکانیکی، بیومکانیکی،بیولوژیکی و مدیریتی تعریف می شود که بسته به شرایط جغرافیایی و وضعیت حوزه آبخیز متفاوت است اما از لحاظ منطقه‌ای تهران در اولویت قرار دارد و  تهران به لحاظ سیل بسیار حساس است.

وی افزود: در مناطقی از تهران مانند امام زاده داورد، وردیج، گالاب دره و دربند فعالیتهای در این ارتباط انجام شده اما نیازمند تکمیل است و نیاز دارد که سازه ها تکمیل و کارهای جدید تری انجام شود تا حادثه سیل شیراز در کن، بزرگراه های امام علی(ع) و شهید صیاد شیرازی نیز روی ندهد،  زیرا آنها رود دره های تهران هستند که بسته شده اند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم که چه رقم برای آبخیز داری تهران در نظر گرفته شده است، گفت: رقم آن  پیش بینی و به وزارت کشور، استانداری و سازمان مدیریت ارائه شده است؛ این ارقام مورد نیاز آبخیز داری در مقایسه با بودجه ای که به برخی از دستگاه ها ختصاص دادهمی شود، رقمی زیادی به حساب نمی‌آید.

جزیی افزود: از نظر ما ۱۵۰۰ میلیارد تومانی که دولت به آبخیزداری امسال اختصاص داده است هیچ است زیرا بودجه مورد نیاز برای  این بخش در مقایسه به فعالیتی که می توانیم انجام دهیم کوچک است و از عدد برنامه ششم که سالانه باید برای آبخیزداری ۲ هزار میلیارد تومان اختصاص یابد کمتر است؛ در سال جاری با وجود افزایش چشمگیر بودجه آبخیز داری اما هنوز ۵۰۰ میلیارد تومان کمتر از برنامه است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، گفت: طرحهایی شامل اینکه روددره های تهران چقدر احتمال سیل دارند و تعیین دروه برگشت سیل و اینکه چه سازه ها و چه کارهایی باید در این رود دره‌ها انجام شود، را ارائه دادهایم و بخش دیگر هشدار به شهرداری تهران است.

خط جدید مترو مانند یک خط تهران را برید و به زهکش ها آسیب زده است

جزیی گفت:در بخشی از فعالیت‌های عمرانی شهرداری تهران مانند خط جدید مترو تهران (که هنوز نیز افتتاح نشده) مانند یک خط عمودی تهران بریده و تمام زهکش ها قطع شده است؛ حال باید ببنیم که شهرداری در این ارتباط چه کاری میخواهد انجام دهد.

وی اظهار داشت: در برنامه ریزی های شهری به موضوع آبخیزداری شهری توجه نمیشود اما  این نگاهی است که در بحث برنامه ریزی شهری باید به آن توجه شود؛ آبخیزداری شهری، شهر را از تحدید نجات می‌دهد.

منبع : https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/01/26/1989202

هدف از راه اندازی سایت اقتصادی ایران بررسی مسائل ومعضلات اقتصادی ایران وارائه راهکارهای مناسب می باشد . به امید روزی که شاهد ایرانی آباد و با رونق وشکوفائی اقتصادی باشیم، برای همگان به ویژه بازدیدکنندگان این سایت اقتصادی سرافرازی ونیکبختی آرزو می نمایم. مالکیت سایت اقتصادی ایران برای محمدرضا عادلی مسبب کودهی محفوظ است. سایت اقتصادی ایران درسامانه ساماندهی سایتهای اینترنتی ایران به کدهای شامد: http://eghtesadi1.com به کدشامد: 1-1-750014-65-0-7 http://eghtesadiiran.comکدشامد: 4-0-65-750014-1-1 https://eghtesadi1.irکدشامد: 5-0-65-750014-1-1 http://eghtesadiiran.irکدشامد:6-0-65-750014-1-1 http://eghtesadionline.com کدشامد: 1-1-750014-65-0-8 ثبت گردیده است. انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. سایت اقتصادی ایران به نشانیهای: http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadi1.ir http://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید

رفتن به نوار ابزار